Proste danie, które może być i deserem i podwieczorkiem a nawet przekąską między posiłkami. Moje dzieci je uwielbiają.
Składniki (porcja na 4 osoby)
- 2 torebeczki ryżu
- garść rodzynek
- 2 duże jabłka
- 1 mały soczek jabłkowy w kartoniku
- 2 serki homogenizowane waniliowe
- woda, cukier
Przygotowanie:
Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie około 10-15 minut. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą a następnie wsypujemy do garnka.
W tym samym czasie przygotowujemy wsad jabłkowy. Do garnka wlewamy soczek jabłkowy, szklankę wody i wsypujemy 2 łyżko cukru. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do soku i doprowadzamy do wrzenia. Tuż przed zagotowaniem dodajemy rodzynki. Całość gotujemy przez chwilkę tak aby jabłka zmiękły ale się nie rozgotowały.
Następnie odcedzamy. Jabłka z rodzynkami przekładamy do ryżu i mieszamy. Dodajemy sok (najlepiej nie cały od razu a po trochu), mieszamy i zostawiamy do czasu aż ryż wchłonie go.
Możemy również wlać jabłka z sokiem do ryżu i chwilkę pogotować, aż ryż wchłonie sok a nadmiar płynu odparuje. Jednakże jest możliwość, że ryż nam się rozgotuje lub przypali i całość będzie mało smaczna.
Teraz wystarczy dodać serek homogenizowany, dobrze wymieszać i danie gotowe.
Ryż możemy podawać na ciepło lub zimno, można go też podać w wersji bez serka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie komentarze. Wasze opinie są dla mnie bardzo ważne.