Oni mają klucze do mojego mieszkanka ;)

Translate

Łączna liczba wyświetleń

niedziela, 18 listopada 2012

Ryż z jabłkami a'la Martynka


Proste danie, które może być i deserem i podwieczorkiem a nawet przekąską między posiłkami. Moje dzieci je uwielbiają.



Składniki (porcja na 4 osoby)
  • 2 torebeczki ryżu
  • garść rodzynek
  • 2 duże jabłka
  • 1 mały soczek jabłkowy w kartoniku
  • 2 serki homogenizowane waniliowe
  • woda, cukier

Przygotowanie:
Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie około 10-15 minut. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą a następnie wsypujemy do garnka.

W tym samym czasie przygotowujemy wsad jabłkowy. Do garnka wlewamy soczek jabłkowy, szklankę wody i wsypujemy 2 łyżko cukru. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do soku i doprowadzamy do wrzenia. Tuż przed zagotowaniem dodajemy rodzynki. Całość gotujemy przez chwilkę tak aby jabłka zmiękły ale się nie rozgotowały.

Następnie odcedzamy. Jabłka z rodzynkami przekładamy do ryżu i mieszamy. Dodajemy sok (najlepiej nie cały od razu a po trochu), mieszamy i zostawiamy do czasu aż ryż wchłonie go.

Możemy również wlać jabłka z sokiem do ryżu i chwilkę pogotować, aż ryż wchłonie sok a nadmiar płynu odparuje. Jednakże jest możliwość, że ryż nam się rozgotuje lub przypali i całość będzie mało smaczna.

Teraz wystarczy dodać serek homogenizowany, dobrze wymieszać i danie gotowe.

Ryż możemy podawać na ciepło lub zimno, można go też podać w wersji bez serka.


Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie komentarze. Wasze opinie są dla mnie bardzo ważne.