Oni mają klucze do mojego mieszkanka ;)

Translate

Łączna liczba wyświetleń

niedziela, 9 listopada 2014

Ryba po grecku

Witam

Dziś będzie kulinarnie - ryba po grecku.

Jest to jedno z moich ulubionych dań wigilijnych i w moim rodzinnym domu rybka ta była robiona tylko i wyłącznie na Wigilie. Ja od tej tradycji odstąpiłam bo bardzo lubię to danie :)

 
Składniki:
- ok 0,5 kilograma ryby (Ja kupuje mrożona mirunę bo ma mało lodu)
- jajko, mąka i bułka tarta (do panierki)
- 2 duże marchewki
- 2 duże pietruszki
- średni seler
- duży por (jego biała część)
- przecier pomidorowy lub ketchup
- sól
- przyprawa uniwersalna (np Vegeta, Kucharek ...)
- pierz czarny i ziołowy
- zioła prowansalskie
- łyżka masła
- oliwa
- woda


Sposób przyrządzenia

Rybę rozmrażamy i osuszamy. Kroimy na małe kawałki i lekko solimy. Następnie obtaczamy kolejno w mące, rozmąconym jajku i bułce tartej. Tak panierowana rybę smażymy na oleju na złocisty kolor.

Marchewkę, pietruszkę i selera myjemy, obierany i zcieramy na tarce jarzynowej, na grubych oczkach. Pora oczyszczamy i kroimy w cienkie plasterki.

Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju i wrzucamy warzywa. Jak nam się delikatnie podsmażą (zeszklą) dodajemy do smaku: przyprawę uniwersalna, pieprz, zioła prowansalskie, a następnie łyżkę masła. Jeszcze chwilkę podsmażamy po czym dodajemy przegotowanej wody i dalej dusimy na małym ogniu.

Jak warzywa już są miękkie dodajemy przecier pomidorowy lub ketchup wedle uznania i chwilkę dusimy, około 2-3 minut. Ja dałam około 3 łyżek ketchupu bo nie lubię jak warzywa są zbyt "pomidorowe"

Następnie przekładamy połowę warzyw do naczynia żaroodpornego, na warzywach układamy rybę i przykrywamy drugą połową warzyw. Wstawiamy do piekarnika na ok 15 minut.


Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie komentarze. Wasze opinie są dla mnie bardzo ważne.