Oni mają klucze do mojego mieszkanka ;)

Translate

Łączna liczba wyświetleń

sobota, 9 lutego 2013

Międzynarodowy Dzień Pizzy

I znowu kartka z kalendarza świąt nietypowych. Dziś mamy Międzynarodowy Dzień Pizzy i z tej okazji podam Wam przepis na przepyszną domową pizzę


Składniki:
Ciasto:

  • 1 szklanka dobrej mąki (najlepiej tortowej),
  • 1/4 kostki drożdży – 25g
  • pół szklanki letniej wody
  • płaska łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • jedna łyżeczka oleju roślinnego

Dodatki:
Tu wedle uznania oczywiście. Ja najczęściej daję:
salami, boczek, cebulkę, pieczarki no i oczywiście duże ilości sera.

Sos pomidorowy:
  • 2 pomidory
  • łyżka przecieru pomidorowego
  • ząbek czosnku
  • łyżka ziół prowansalskich
  • sól i pieprz do smaku

Sos czosnkowy:
  • 200 ml majonezu
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju
  • woda (do odpowiedniej konsystencji)
  • łyżka stołowa musztardy
  • łyżeczka cukru
  • sól, pieprz do smaku


Przygotowanie:
Ciasto:
Drożdże kruszymy do szklanki, dolewamy po trochu letniej wody i rozpuszczamy dokładnie drożdże. Dosypujemy łyżeczkę cukru i mieszamy. Łącznie powinno wyjść nam pół szklanki zawiesiny bez grudek.

Jak już drożdże mamy dobrze rozpuszczone wlewamy do  wcześniej przygotowanej miseczki z mąką, szczyptą soli i odrobiną oleju roślinnego. Całość wyrabiamy, aż do momentu uzyskania pulchnego i nie przywierającego do miseczki ciasta (około 10-15 minut wyrabiania).

Przykrywamy ściereczką miskę z wyrobionym ciastem i odstawiamy na kilka minut, aż trochę wyrośnie.

Na blachę kładziemy papier do pieczenia i lekko smarujemy go olejem. Wykładamy ciasto. Grubość ciasta wedle uznania, ale z przepisu wystarcza ciasta na dużą cienką pizze.

Smarujemy ciasto wcześniej przygotowanym sosem pomidorowym lub ketchupem. Układamy dodatki i posypujemy startym żółtym serem.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 15-20 minut. Ja przez pierwsze 5-7 minut piekę ciasto od spodu a następnie przestawiam na pieczenie od góry z termoobiegiem

Sos pomidorowy:
Pomidory myjemy obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i zesmażamy. Dodajemy przecier pomidorowy, przeciśnięty czosnek i zioła prowansalskie. Chwilkę gotujemy. Sos doprawiamy sola i pieprzem do smaku.

Sos czosnkowy:
Sos wykonujemy zgodnie z opisem >>kliknij tu<<

SMACZNEGO !!!

3 komentarze:

  1. jak ja bym zjadła taką pizze.. ale cóż w postanowieniu noworocznym jestem jeszcze wytrwała ;)

    kursik na różyczki jest świetny!

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze. Wasze opinie są dla mnie bardzo ważne.