Ciasto jest przepyszne i znika dosłownie w kilka sekund.
Składniki:
biszkopt:
- 4 jajka
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 szklanki mąki
- 1 łyżka kakao
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
poncz:
- 1/3 szklanki zimnej przegotowanej wody
- kilka kropel aromatu śmietankowego
masa budyniowa:
- 3 szklanki mleka
- 20 dag masła
- cukier waniliowy
- 2 budynie czekoladowe bez cukru *
*W oryginalnym przepisie były budynie karmelowe, jednakże mojej rodzinie bardziej smakuje z czekoladowym, poza tym jak budyń jest z cukrem masa jak dla mnie wychodzi zbyt słodka
masa śmietankowa:
- łyżka kawy rozpuszczalnej
- 1/3 szklanki gorącej wody
- 2 łyżki żelatyny
- 3/4 litra śmietany 30%
- 6 łyżek cukru pudru
dekoracja:
- starta gorzka czekolada.
Przygotowanie:
biszkopt:
Białka ubić, dodać cukier i ciągle ubijając dodawać po jednym jajku. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, wsypać do ubitych jajek. Wymieszać, wylać na wysmarowana tłuszczem, prostokątną blachę (25x36 cm) i piec ok. 25 min w 180 stopniach.
Po upieczeniu biszkopt wystudzić i nasączyć ponczem.
masa budyniowa:
Zagotować 2 szklanki mleka z masłem i cukrem waniliowym. dodać rozpuszczone w pozostałym mleku budynie. Chwilkę pogotować na małym ogniu. Gorącą masę budyniowa wylać na ostudzony biszkopt i pozostawić do wystygnięcia.
masa śmietankowa:
Kawę rozpuszczalną zalać 1/3 szklanki gorącej wody. Wsypać do niej żelatynę i mieszać aż wszystko się dobrze rozpuści. Ostudzić. Schłodzoną śmietankę ubić, dodać cukier puder; Na sam koniec dodajemy ostudzoną kawę z żelatyną i mieszamy.
Masę śmietankową wyłożyć na masę budyniową. Na wierzch zetrzeć gorzką czekoladę.
SMACZNEGO !!!
Mniam mniam :) chyba muszę spróbować tego przepisu :))
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto
OdpowiedzUsuń