Oni mają klucze do mojego mieszkanka ;)

Translate

Łączna liczba wyświetleń

wtorek, 22 stycznia 2013

Ciasto "Niebiańska Rozkosz"

Jest to jeden z wielu przepisów "skradzionych" z zeszytu mojej teściowej, a ona ma go z jakiegoś kalendarza lub czasopisma.


Ciasto jest przepyszne i znika dosłownie w kilka sekund.

Składniki:
biszkopt:

  • 4 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki mąki
  • 1 łyżka kakao
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

poncz:
  • 1/3 szklanki zimnej przegotowanej wody
  • kilka kropel aromatu śmietankowego

masa budyniowa:
  • 3 szklanki mleka
  • 20 dag masła
  • cukier waniliowy
  • 2 budynie czekoladowe bez cukru *

*W oryginalnym przepisie były budynie karmelowe, jednakże mojej rodzinie bardziej smakuje z czekoladowym, poza tym jak budyń jest z cukrem masa jak dla mnie wychodzi zbyt słodka

masa śmietankowa:
  • łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 1/3 szklanki gorącej wody
  • 2 łyżki żelatyny
  • 3/4 litra śmietany 30%
  • 6 łyżek cukru pudru

dekoracja:
  • starta gorzka czekolada.

Przygotowanie:
biszkopt:

Białka ubić, dodać cukier i ciągle ubijając dodawać po jednym jajku. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, wsypać do ubitych jajek. Wymieszać, wylać na wysmarowana tłuszczem, prostokątną blachę (25x36 cm) i piec ok. 25 min w 180 stopniach.

Po upieczeniu biszkopt wystudzić i nasączyć ponczem.

masa budyniowa:
Zagotować 2 szklanki mleka z masłem i cukrem waniliowym. dodać rozpuszczone w pozostałym mleku budynie. Chwilkę pogotować na małym ogniu. Gorącą masę budyniowa wylać na ostudzony biszkopt i pozostawić do wystygnięcia.

masa śmietankowa:
Kawę rozpuszczalną zalać 1/3 szklanki gorącej wody. Wsypać do niej żelatynę i mieszać aż wszystko się dobrze rozpuści. Ostudzić. Schłodzoną śmietankę ubić, dodać cukier puder; Na sam koniec dodajemy ostudzoną kawę z żelatyną i mieszamy.

Masę śmietankową wyłożyć na masę budyniową. Na wierzch zetrzeć gorzką czekoladę. 


SMACZNEGO !!!

2 komentarze:

Dziękuję za wszystkie komentarze. Wasze opinie są dla mnie bardzo ważne.