Tak jak obiecałam zamieszczam przepis na pierogi z mięsem i kapustą
Składniki:
Ciasto:
1 kg mąki
2 małe jajka
1/4 kostki smalcu
2 szklanki gorącej wody
szczypta soli
Farsz:
0,5 kg kapusty kiszonej
0,5 kg wieprzowiny np łopatki
duże udko z kurczaka
15 dag podgardla wędzonego
garstka suszonych grzybów
marchewka, pietruszka, kawałek selera, kawałek pora
mała cebula, ząbek czosnku
łyżka vegety, kostka wołowa, ziele angielskie, liść laurowy
sól, pieprz
Przygotowanie
Ciasto:
Do przesianej mąki dodajemy szczyptę soli i jajka. Smalec rozpuszczamy w gorącej wodzie a następnie dodajemy do mąki i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na porcję, rozwałkowujemy na cienkie placki i wykrawamy kółka foremką lub np szklaną. Na każde kółeczko nakładamy około łyżeczki farszu, składamy na pół i zlepiamy brzegi ciasta.
Farsz:
Kapustę płuczemy, nawet kilka razy, tak aby nie była kwaśna. Następnie gotujemy do miękkości. Odcedzamy a po wystygnięciu odciskamy nadmiar wody.
Mięso płuczemy, zalewamy zimna woda i nastawiamy do gotowania. Tuż przed zagotowaniem szumujemy a następnie dodajemy warzywa: marchewkę, pietruszkę, kawałek selera, kawałek pora oraz przyprawy: łyżkę vegety, kostkę wołową, ziele angielskie, liść laurowy. Wszystko gotujemy aż mięso będzie miękkie.
Podgardle kroimy w kostkę i podsmażamy. Dodajemy pokrojona w kostkę cebulę i posiekany czosnek.
Grzyby gotujemy około 30-40 minut.
Ugotowaną kapustę, mięso, grzyby i podsmażone podgradle skręcamy przez maszynkę. Możemy również do farszu skręcić warzywa z wywaru. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.
Wskazówki:
Farsz trochę mocniej doprawiamy solą i pieprzem, to po ugotowaniu pierogi nie będą "jałowe" w smaku
Pierogi wrzucamy do gorącej wody i gotujemy około 3 minut od wypłynięcia.
Ugotowane pierogi układamy na półmisku do wystygnięcia, każdy osobno tak żeby nam się nie posklejały.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie komentarze. Wasze opinie są dla mnie bardzo ważne.