Oni mają klucze do mojego mieszkanka ;)

Translate

Łączna liczba wyświetleń

sobota, 12 stycznia 2013

Żeberka w miodzie

Witam ponownie.

Dziś kolejny przepis. Tym razem na żeberka w miodzie - jedno z ulubionych dań mojego męża.
Zdjęcie niestety nie jest za specjalne bo robione w nocy przy sztucznym świetle :(


Składniki:
  • 1 kg żeberek
  • olej lub smalec do podsmażenia
  • 2 duże cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 słoiczka przecieru pomidorowego około 100g
  • 4 łyżki miodu
  • sok z 1,5 cytryny
  • zioła prowansalskie
  • przyprawa do żeberek
  • majeranek
  • sól, pieprz do smaku

Żeberka pokroić na kawałki i lekko podsmażyć na gorącym tłuszczu, tak aby tylko złapały rumianego koloru. Odłożyć do żaroodpornego naczynia lub do blaszki.

Na tłuszczu od smażenia żeberek dusić pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Następnie dodawać po kolei: miód, sok z cytryny, przecier i przyprawy według uznania (ja zazwyczaj daję: 1 łyżeczkę przyprawy do żeberek, 1 łyżeczkę ziół prowansalskich, pół łyżeczki majeranku oraz sól i pieprz do smaku). Wszystko dusić parę minut.

Żeberka zalać sosem i przykryć naczynie, w przypadku blaszki przykryć folią aluminiową a następnie wstawić do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika. Dusić do miękkości - około godziny.

Smacznego!!!

2 komentarze:

  1. Jak pysznie :) Mój mąż uwielbia żeberka, ja tak średnio ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja ogólnie żeberka lubię, ale tych nie jadam bo dla mnie cebula i miód razem są nie do przełknięcia :P

      Żeberka w miodzie robię tylko dla męża bo on je uwielbia a jak wiadomo do serca mężczyzny najbliżej przez żołądek ;)

      Usuń

Dziękuję za wszystkie komentarze. Wasze opinie są dla mnie bardzo ważne.