Dziś kolejny przepis. Tym razem na żeberka w miodzie - jedno z ulubionych dań mojego męża.
Zdjęcie niestety nie jest za specjalne bo robione w nocy przy sztucznym świetle :(
Składniki:
- 1 kg żeberek
- olej lub smalec do podsmażenia
- 2 duże cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1/2 słoiczka przecieru pomidorowego około 100g
- 4 łyżki miodu
- sok z 1,5 cytryny
- zioła prowansalskie
- przyprawa do żeberek
- majeranek
- sól, pieprz do smaku
Żeberka pokroić na kawałki i lekko podsmażyć na gorącym tłuszczu, tak aby tylko złapały rumianego koloru. Odłożyć do żaroodpornego naczynia lub do blaszki.
Na tłuszczu od smażenia żeberek dusić pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Następnie dodawać po kolei: miód, sok z cytryny, przecier i przyprawy według uznania (ja zazwyczaj daję: 1 łyżeczkę przyprawy do żeberek, 1 łyżeczkę ziół prowansalskich, pół łyżeczki majeranku oraz sól i pieprz do smaku). Wszystko dusić parę minut.
Żeberka zalać sosem i przykryć naczynie, w przypadku blaszki przykryć folią aluminiową a następnie wstawić do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika. Dusić do miękkości - około godziny.
Smacznego!!!
Jak pysznie :) Mój mąż uwielbia żeberka, ja tak średnio ;)
OdpowiedzUsuńJa ogólnie żeberka lubię, ale tych nie jadam bo dla mnie cebula i miód razem są nie do przełknięcia :P
UsuńŻeberka w miodzie robię tylko dla męża bo on je uwielbia a jak wiadomo do serca mężczyzny najbliżej przez żołądek ;)