Oni mają klucze do mojego mieszkanka ;)

Translate

Łączna liczba wyświetleń

poniedziałek, 7 stycznia 2013

Pierogi z kapustą i grzybami

Witam serdecznie

Ciąg dalszy nadrabiania zaległości z zeszłego roku. Dziś zamieszczę przepis na pierogi z kapustą i grzybami.



Składniki:
ciasto:
1 kg mąki
2 małe jajka
1/4 kostki smalcu
2 szklanki gorącej wody
szczypta soli

farsz:
1,5 kg kapusty kiszonej
duża garść suszonych grzybów
ok. 60 dag grzybów mrożonych
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
ciasto:
Do przesianej mąki dodajemy szczyptę soli i jajka. Smalec rozpuszczamy w gorącej wodzie a następnie dodajemy do mąki i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na porcję, rozwałkowujemy na cienkie placki i wykrawamy kółka foremką lub np szklaną. Na każde kółeczko nakładamy około łyżeczki farszu, składamy na pół i zlepiamy brzegi ciasta.

farsz:
Kapustę kiszoną należy wypłukać, jeżeli jest bardzo kwaśna nawet kilkukrotnie a następnie gotujemy ją do miękkości. Odcedzamy i jak przestygnie jeszcze dobrze odciskamy nadmiar wody.

Grzyby gotujemy. Ja gotuję mrożone grzyby około 30 minut a następnie dorzucam do nich grzyby suszone i gotuję jeszcze około 20-30 minut. Po ugotowaniu grzyby odcedzamy.

Kapustę i grzyby skręcamy przez maszynkę do mielenia mięsa (sitko o grubych oczkach). Dodajemy sól i pieprz i dobrze wyrabiamy farsz.


Wskazówki:
Jeżeli nie mamy grzybów mrożonych możemy dodać więcej suszonych
Farsz trochę mocniej doprawiamy solą i pieprzem, to po ugotowaniu pierogi nie będą "jałowe" w smaku
Pierogi wrzucamy do gorącej wody i gotujemy około 3 minut od wypłynięcia.
Ugotowane pierogi układamy na półmisku do wystygnięcia, każdy osobno tak żeby nam się nie posklejały.

Smacznego!!!


2 komentarze:

  1. Ale narobiłaś mi ochoty na takie pierożki :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja wczoraj ostatnią paczuszkę pierogów wyjęłam z zamrażalnika :(
    Czas pomyśleć by zrobić kolejną porcję bo moja rodzinka uwielbia pierożki pod każdą postacią :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze. Wasze opinie są dla mnie bardzo ważne.